Nadszedł czas spożytkowania energii zgromadzonej podczas zimy, bo na działce czeka nas mnóstwo pracy:
1. Z roślin usuwamy zimowe osłony. Czyścimy byliny, wycinając stare, obumarłe pędy.
2. Z trawnika należy wygrabić stare liście, trawę i mech, ( można to zrobić wertykulatorem), a potem zasilić go nawozem.
3. Kończymy zimowe cięcie drzew owocowych.
4. Przycinamy krzewy przed rozpoczęciem wegetacji, wówczas będą miały ładny pokrój i będą obficie kwitły. Najpierw usuwamy chore, przemarznięte i obumarłe pędy.
5. Do 10 marca przycinamy hortensje bukietowe ( około 10 cm od rozgałęzienia)
6. Przed rozpoczęciem wegetacji dzielimy byliny kwitnące latem i jesienią: liliowce, ostróżkę ogrodową, rudbekie, dzierżan, barwinek pospolity. Jest to nie tylko metoda rozmnażania, ale też znakomity sposób na odmłodzenie starych egzemplarzy.
7. W drugiej połowie miesiąca zaczynamy nawozić byliny i krzewy. Stosujemy tradycyjne, sypkie i łatwo rozpuszczalne nawozy, na przykład azofoskę. Pod krzewy dajemy nawozy o spowolnionym działaniu, jak plantacote, osmocote. Wystarczy je podać raz w sezonie.
8. Pod koniec miesiąca zajmujemy się różami. W krzewach wielkokwiatowych i rabatowych usuwamy pędy słabe i obumarłe, pozostałe skracamy nad 3-5 oczkiem od nasady. Róże pienne tniemy nad 3-5 oczkiem, tak aby oczko położone najwyżej na pędzie było skierowane na zewnątrz korony. Wyjątek stanowią formy płaczące – wycinamy tylko pędy słabe, chore i przemarznięte. U róż pnących i parkowych cięcie ograniczamy do usunięcia suchych kwiatostanów, chorych, przemarzniętych oraz starych, silnie zdrewniałych pędów. Miejsca po cięciu smarujemy pastami grzybobójczymi, na przykład funabenem lub farbą emulsyjną z 2-precentowym dodatkiem środka grzybobójczego.
9. Możemy rozpocząć produkcję rozsady roślin jednorocznych. Wysiewamy do doniczek cynię, tytoń, aster chiński, gazanię.
10. W drugiej połowie miesiąca, jeśli pogoda na to pozwoli, wysiewamy nasiona w zimnych inspektach lub pod osłony foliowe – nemezję, dimorfetkę, aksamitkę, portulakę, goździk chiński.
11. Na rozsadnik wysiewamy tylko nagietki. Niektóre rośliny nie wymagają wysokich temperatur w fazie początkowego wzrostu, a bardzo źle znoszą przesadzanie, dlatego już w marcu możemy wysiać je na stałe miejsce. Są to ostróżka ogrodowa, groszek pachnący i mak lekarski.
12. Na początku marca produkujemy rozsadę sałaty masłowej, kruchej. Do skrzynek lub większych doniczek możemy wysiać pory i cebule, jeśli chcemy uprawiać je z rozsady, średnio wczesne odmiany warzyw kapustnych, podkiełkowane nasiona selera korzeniowego i naciowego.
13. Przez cały miesiąc możemy wysiewać do ciepłego inspektu nasiona brokułów i wczesnych odmian kalarepy.
14. Jak najwcześniej, gdy tylko pogoda na to pozwoli, wysiewamy wprost do gruntu rośliny kiełkujące w niskich temperaturach i mało wrażliwe na chłody po wzejściu – cebulę, szpinak, wczesne odmiany marchwi i rzodkiewki, pietruszkę, pasternak, groch. Nakrycie zagonów włókniną zaraz po siewie przyspieszy zbiór warzyw. Bezpośrednio do gruntu sadzimy czosnek, cebulę dymkę, chrzan i szalotkę. Warzywa wieloletnie zasilamy nawozami azotowymi. Odchwaszczamy i spulchniamy wokół nich glebę.